“Ciro” (Revenue) Proje Bütçe (veya Maliyet) Yönetiminde sıkça karşılaştığım şekli ile uzun yıllar tecrübesi olan Proje Yönetim profesyonellerinin dahi anlam karmaşası yaşadıklarını gördüğüm bir kavram.
❓ Bir Projenin “T” anındaki cirosu (revenue) neyi temsil etmektedir?
Bu soruya bir çok farklı sektör ve organizasyonda farklı anlamlar yüklendiğini, hatta Muhasebe jargonu açısından ifade ettiği anlamıyla çatıştığını ve iki jargon arasındaki bu uyumsuzluğun raporlarda sürekli bir karmaşa yarattığını gördüm.
Bu “jargon” karmaşasını kabaca şöyle grupladım.
👉 Müşterinin proje için “T” anında ödemiş olduğu bedeldir.
👉 Projenin “T” anında üretmiş olduğu değerdir.
👉 Projenin “T” anında fatura edilmiş olan bedeldir.
Yukarıdaki satırları Linkedin gönderisi olarak paylaşmış ve aşağıdaki anket soruları ile bu alanda çalışan profesyonellerin bu kavrama yükledikleri anlamı öğrenmeye çalışmıştım.
👍 Anket katılımı beklediğimden düşük olmasına rağmen bahsettiğim kafa karışıklığını yansıtması bakımından isabetli olmuş gözüküyor.
Doğrusunun ne olduğuna gelince;
✅ Bir projenin “T” anındaki cirosundan bahsettiğimizde kast ettiğimiz şey projenin o ana kadar üretmiş olduğu ekonomik değerdir.
✅ Bir projenin finansal durumunu gösteren kavramların hepsi istisnasız maliyet (cost) ile ilintilidir ve maliyetten yola çıkarak hesaplanır.
✅ Gerçekleşmiş maliyet rakamınız projenizin genel maliyet planlamasının yüzdesel olarak ne kadarına tekabül ediyorsa projenizin o kadarı tamamlanmış demektir. Bu tamamlanma yüzdesi (%) aynı zamanda teorik olarak projeniz için ne kadar Ciro (Revenue) raporlayabileceğinizi de belirler.
✅ Yani projenizin ürettiği ekonomik değer;
Ciro = Oluşan Maliyet X (1 + Gross Margin%)
veya
Ciro = Proje Bedeli X Tamamlanma %si
gibi basit formüllerle hesaplanır.
✅ Müşterinize fatura etmiş olduğunuz bedelin projenin cirosu ile olan ilişkisi ise bahsettiğimiz bu ekonomik değerin altında veya üstünde olması (Revenue Backlog) ile ilgilidir. Üstündeyse iyi durumdasınız, altında ise faturalamayı artırmak için bir şeyler yapmanız gerekiyor demektir. (Alın size proje yöneticileriniz için belirlenmiş bir KPI! 😎 )
Sonuçta ne kadar fatura ettik, ne kadar para tahsil ettik vb. basit şeyler bunlar. Neden ciroyu bu şekilde ölçerek kafa karışıklığı yaratıyoruz?
💡 Özellikle uzun bir sürece yayılan (yıllar) projelerin pozitif çıktılarını (kar, ciro, nakit girdisi vb.) proje tamamalanana kadar bilançolara yansıtamadığımız bir proje kağıt üzerinde şirkete sadece yük olarak gözükür. Aslında her proje maliyet üretmeye başladığı andan itibaren ekonomik bir değer üretmeye de başlar ve bu değeri raporlamak için uzun yıllar boyunca beklememiz gerekmez. Aynı zamanda maliyet sürecini hakkı ile planlayabilmek için bu ve benzeri hedefler “Proje Maliyet Yönetimi” için olmazsa olmaz girdilerdir.
Kafanız mı karıştı ❓
Karışmasın ❗
📢 Bu ve benzeri bir çok pratik bilgiyle ve uygulamalı örnek olay incelemeleri ile yaparak öğrendiğiniz “Proje Maliyet (Bütçe) Yönetimi” başlıklı atölye çalışmalarımdan birine katılarak veya ekibinizin katılmasını sağlayarak etkin bir maliyet planlaması ve yönetimi gerçekleştirebilirsiniz. 😊
Güncel eğitim takvimine buradan ulaşabilirsiniz.