#Proje Bütçesini yönetmek zorlu ve proaktif çaba gerektiren bir süreçtir. Tanımlanmış #ProjeRiskleri ‘ni ve #RiskBütçesi ‘ni yönetmek ise bu çabanın en zorlu kısmı.
#Risk bütçesini #ProjeBütçesi ‘nin bir bileşeni olarak değerlendiren yaklaşımlar olduğu gibi bu bütçeyi Projenin #BrütKarlılığı ‘nın (#GrossMargin) dışında takip etmeyi prensip edinen yaklaşımlar da mevcuttur. Bu farklı tarzları proje brüt karlılığına etkisi üzerinden sınıflandırarak “Bağımlı” ve “Bağımsız” yaklaşım olarak adlandırmayı tercih edeceğim. Tamamen kendi sınıflandırmam ve herhangi bir akademik arka planı yok. 😉Ancak her iki yaklaşımın da kendince avantaj ve dezavantajları bulunmakta.
📍 BAĞIMLI YAKLAŞIM
👉 Tanımlı bütün risklerin gerçekleşmesi ve/veya engelleyici aksiyon planları için oluşturulan bütçenin karlılığa etkisini direkt olarak görmek bir avantajdır. Böylece Projenin #EnKötüSenaryo (#WorstCaseScenario) fotoğrafını net olarak çekmek mümkün olur.
👉 Ancak böyle bir yaklaşımda #ProjeYöneticisi ‘ne bütçeyi aşmış diğer kalemleri telafi etmek için kullanabileceği açık bir kapı bırakmış olabilirsiniz. En azından yüksek seviye yönetim raporlarında bu kalemin ayrıca görünmesini sağlayarak etkin bir denetim yürütebilir ve bu tehlikenin önüne geçebilirsiniz.
📍 BAĞIMSIZ YAKLAŞIM
👉 Proje Yöneticileri genel olarak risk bütçesinin yönetimini ikincil önceliğe alma eğilimindedirler. Çok yoğun proje gündemi arasında gerçekleşmesi henüz “ihtimal” dahilinde olan bir olgunun öncelik sırasını geriye atma şeklinde tezahür eden bu eğilim insani bir reflekstir.
👉 Ancak bu yaklaşım ile Risk Bütçesinin etkin yönetimini de denetleyebilme imkanına kavuşabilirsiniz. Proje Yöneticilerinin risk bütçesini tutturabilmek adına proaktif davranması için bu kaleme ait ayrı hedefler, ayrı iş programları, ayrı iş akışları ve ayrı terminler belirleyebilirsiniz.
👉 Projenin brüt karlılığına etkilerini ise raporlamalarda küçük ayarlamalar ile göstermek ve en kötü senaryoyu simüle etmek mümkündür.
❗ Son olarak eğer hacimleri yeterli ise Program Yöneticilerine veya PMO Yöneticilerine bir tavsiye:
🔹 Risk Bütçesi Yönetimi için ayrı bir ekip kurun.
🔹 Tüm portfolionuzun risklerini ve risk bütçelerini tek bir elden yöneterek proje karlılıklarınızı kontrol altında tutmanız kolaylaşır.
🔹 Böylece Proje Yöneticilerini bu ciddi ama çok önemli iş yükünden kurtararak etkin Proje Bütçesi yönetimine odaklayabilirsiniz.
Proje karlılığına direkt etkisi olan risklerin yönetiminin hayati olduğunu belirtmeye gerek yok. Eğer Proje Yöneticilerinize veya Proje Yönetim organizasyonunuza bu yetenekleri kazandırmak ve etkin bir denetim sistemi kurmak istiyorsanız bağlantıya geçebilirsiniz.
#RiskDeğerlendirme (#RiskAssesment), #RiskBütçesi (#RiskBudget) ve #RiskBütçesiYönetimi (#RiskBudgetManagement) eğitimlerim için aşağıdaki linki ziyaret ederek talep formunu doldurabilirsiniz.