Proje Yönetiminin Distopyası

Proje yöneticileri olarak geleceğin Proje Yönetim konseptinde daha çok yumuşak becerilere (soft skills) sahip olmamız gerekecek. Çünkü Yapay Zeka (AI) uygulamaları halen bir çok eksiği bulunan dijital proje yönetim araçlarına ileri düzeyde entegre olacaklar. Proje Yöneticileri ise daha çok Paydaş Yönetimi, Ekip Yönetimi ve Koçluk (mentörlük) vb. alanlarda uzmanlaşmak ve becerilerini arttırmak durumunda kalacaklar. Halen rutin olarak yapmakta olduğumuz bir çok yönetim görevleri (raporlamalar, iş programları vb.) yapay zeka destekli dijital asistanlar tarafından yapılıyor olacak.

Aşağıda bağlantısını verdiğim Antonio Nieto-Rodriguez ve Ricardo Viana Vargas, Ph.D. tarafından yazılan kısa makalede de bu durum özetleniyor. Yukarıda bahsettiğim değişimin de 2030 yılında günlük rutinimiz arasında olacağını öngörüyorlar.

Rodriguez ve Vargas yapay zeka uygulamalarının Proje Yönetim araçlarına ileri entegrasyonu sonrasında Proje Yönetiminin değişime uğrayacak yönlerini 6 başlıkta toplamışlar.

1- Projeler arasından önceliklendirme ve daha iyi olanı seçme

2- PMO Ofislerinin ihtiyaçlarının karşılanması

3- Hızlı ve gelişmiş proje planlama ve raporlama görevleri

4- Görsel ve sesli komut işleyebilen Proje Yönetim Asistanlarının kullanılması

5- Yazılım sistemlerinin test edilmesi ve arızaların (bug) giderilmesi

6- Proje Yöneticisinin rolünün değişimi

Belki ilk başta olması mümkün olmayabilir ve bir yıl öngörüsünde bulunamam ancak ilerleyen süreçte artık bildiğimiz klasik manası ile bir Proje Yöneticisine de ihtiyaç kalmayacağını ve tüm proje görevlerinin yapay zeka tarafından gerçekleştirileceğini düşünenlerdenim. İyi bir “Prompt Engineer” bahsi geçen tüm görevleri yerine getirecektir.

Peki yumuşak beceriler gerektiren paydaşlar Yönetimi vb. görevler ne olacak? Distopik bir cevap vereyim de üzerinde beraberce düşünelim:

Sizce tüm paydaşların yapay zeka olduğu bir ortamda bu becerilere ihtiyaç kalacak mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir