- Ana faaliyet kolu (Core Business) proje satışları olan bir şirkette projelerin finansal başarısı hangi kritere göre takip edilmelidir?
- Proje Yöneticisi (PM) hangi finansal hedeften sorumlu olmalıdır?
- Proje Yönetim Ofisi (PMO) yöneticileri ekiplerinin finansal hedeflerinden farklı hedefleri yönetebilir mi veya daha fazlasından sorumlu olabilir mi?
Bu soruların tek bir doğru cevabı yok. Bu cevaplar organizasyonun PM veya PMO Yöneticisine verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde şekillenmelidir.
- BRÜT KAR (GROSS MARGIN): Birçok organizasyonda PM ve/veya PMO Yöneticilerinin operasyonel alanları yönetme yetkileri olmadığından (Satınalma, Finans, Lojistik vb..) finansal hedef ve sorumluluğu GROSS MARGIN ile sınırlı olmalıdır.
- FVÖK (EBIT) / FAVÖK (EBITDA) : Eğer PM veya PMO Yöneticisi operasyonu da yürütecek tamamen kendine özgü bir organizasyonu yönetiyorsa o zaman hedef ve sorumluluğu EBIT veya EBITDA olabilir. Ancak bu durum çok nadir olan bir yapılanmayı işaret etmektedir. Bu çapta bir yapılanmayı büyük EPC projelerinde veya Ortak Girişim (Joint Venture) / Konsorsiyum vb. bağımsız yapılanmayı gerektiren projelerde görebiliriz.
Yukarıdaki iki durumun alternatifi veya istisnası olarak önerdiğim bir üçüncü yöntem ise “KARMA HEDEF” olarak adlandırılabilir.
- KARMA HEDEF: Ana gelirleri Proje Satışları olan bir organizasyonda PM’ler ile PMO Yöneticilerinin hedefleri farklılaşabilir. PM Brüt karlılıktan sorumlu olmaya devam ederken PMO Yöneticisi eğer şirketin İcra / Yönetim kurullarında görev alıyor ve operasyonel birimlerin yönetiminde de söz sahibi oluyor ise finansal hedefi EBIT veya EBITDA olabilir.
Anlaşılacağı üzere Proje Yönetim Proseslerimizi tanımlarken “Yetki Dağılımı ve Kullanımı” (Delegation of Authority) matrisini nasıl tanımladıysak finansal hedef ve sorumlulukları da ona göre belirlemeliyiz.
Proje Yöneticilerinden yetkisi olmayan konularda etki beklemek boş bir hevestir. Şirketlerimizin veya organizasyonlarımızın karlılığı ise boş heveslerin peşinden koşarken heba edilemeyecek kadar hayatidir.